• Anasayfa
  • Blog
  • Güvenlik ve Bekçi Kabinlerinin Ömrü Ne Kadardır?
Güvenlik ve Bekçi Kabinlerinin Ömrü Ne Kadardır?
21 Mayıs 2025

Güvenlik ve Bekçi Kabinlerinin Ömrü Ne Kadardır?

Ülkemizde son zamanlarda güvenlik çok daha önemli hale gelmeye başladı. Bu sebeple insanlar iş yerlerin önlerinde, şantiyelerde, konserlerde ve festivallerde güvenlik kabinleri kullanıyor. Bu yapılar bazı alanlarda geçici, bazı alanlarda ise kalıcı olarak kullanılıyor. Bu kapsamda bu yapıların çok uzun yıllar boyunca kullanıldığını söyleyebiliriz. Öncelikle bu yapılar sandviç panel kullanılarak yapılır. Yalıtım malzemesinin metal plakalar arasına sıkıştırıldığı panellerden oluşan bu paneller, ısı ve ses izolasyonu sağlayan bir duvar malzemesidir. Bu paneller, havanın etkilerini azaltırken yapının dayanıklı olmasını sağlar.

Sandviç paneller, yapının son derece dayanıklı olmasını sağlarken, doğru kurulum ve düzenli bakım ile bu yapılar yıllarca kullanılabilir. Yapının ömrünü etkileyen çeşitli faktörler vardır. Örneğin kurulum yerinin iklim şartları, kullanım sıklığı, bakım durumu. Nemli alanlarda veya tozun uçuştuğu açık havada bulunan yapılarda metal aksamların korozyona uğraması gibi faktörlerdir. Bu hususta üreticinin iyi bir şekilde seçilmesi, yapı ile ilgili tüm endişelerin dile getirilmesi de oldukça önemlidir. Ayrıca bu kulübeler taşınabilir olarak tasarlandığından, gerektiğinde başka bir yere taşınıp tekrar kullanılabiliyor. Taşınmaya dayanıklı olarak tasarlanmış olması da uzun ömürlü olmasının sebeplerinden biridir.

Güvenlik Kulübeleri Soğuk Yerlerde Kullanılabilir Mi?

Güvenlik için kullanılan bu kulübeler, fabrikalar veya iş yerlerinin giriş ve çıkışlarına kurulan ve sürekli güvenlik görevlilerinin bulunduğu küçük yapılardır. Ülkemiz gibi çeşitli iklime sahip bir ülkede sadece sıcağa değil, soğuğa karşı da önlem almak gerekiyor. Bu sebeple bekçi kabini modelleri kaliteli malzemeler kullanılarak yalıtımı yapılıyor. Günümüzde pek çok yapı yalıtımlı bir şekilde üretilmektedir. Bu tarz yapılar ise sandviç paneller kullanılarak yapılıyor. Bu paneller, dış ve iç metal plakalar arasına yalıtım malzemesi yerleştirilerek üretiliyor ve bu sayede dışarıdaki soğuk havanın içeriye girmesi engelleniyor. Bu sayede kabinin içi dışarıdaki sıcaklıktan daha az etkileniyor ve bu yapılar soğuk iklimlerde sahi kullanıma uygun hale geliyor.

Aslında yalıtımlı panellerle donatılmış yapılar soğuk bölgelerde çok fazla kullanılıyor. Kurulumu kolay olup, ısının dışarı kaçmasını engelleyen yapısı sayesinde bu yapılar çok fazla tercih edilmektedir. Özellikle soğuk bölgelerdeki maden gibi alanlarda bu yapılar çok fazla tercih ediliyor. Bu yapıların bir diğer avantajı ise oldukça dayanıklı olmaları ve uzun yıllar kullanılabilmeleridir. Doğru bir şekilde kurulup düzenli bakımı yapıldığında yıllarca dayanabilirler. 

Ülkemizin çeşitli bölgelerinde, özellikle yüksek rakımlı ve yoğun kar yağışlı bölgelerde, çatı şekli, kapı ve pencerelerin hava geçirmezliği de önemlidir. Günümüzün yapıları bu faktörler göz önünde bulundurularak tasarlanıyor ve bu sayede ülkenin her yerinde kullanılabilecek kadar çok yönlü hale geliyor. Bu yapıların yalıtımlı yapısı ve dayanıklı tasarımıyla ülkemizin pek çok farklı yerinde kullanılabiliyor. Aşırı soğuk bölgelerde bile, uygun modelin seçilmesi ve gerekli ekipmanların hazırlanması durumunda uzun yıllar boyunca kullanılabilir.

Bekçi Kulübelerinde Bulunan Pencerelerin Özellikleri

BU kulübeler, güvenlik görevlilerinin küçük bir alanda görevlerini yerine getirmelerini sağlamak amacıyla tasarlanmış küçük yapılardır. Bu yapılarda bulunan pencereler çoğu zaman göz ardı edilse de aslında güvenlik faaliyetlerinde önemli rol oynarlar. Öncelikle pencerenin temel amacı dışarıyla görsel bağlantı sağlamaktır. Güvenlik görevlileri, kendilerine verilen alanların ve çevrenin giriş çıkışlarını sürekli kontrol etmelidir. Bu nedenle pencerelerin yerleşimi ve yüksekliği, görüşü engellemeyecek ve geniş bir görüş alanı sağlayacak şekilde, pratik olarak tasarlanmıştır. Yatay sürgülü pencerelerin bu kadar yaygın olmasının nedeni budur.

Bununla birlikte bu pencereler yapıya yalıtım sağlıyor. Bu sayede yapının içerisi konforlu bir sıcaklıkta kalabiliyor. Yazın sıcak, kışın soğuk havanın içeri girmesini önlemek için çift camlı pencereler ve PVC doğramalar kullanılır. Pencereden iletişim de önemli bir rol oynuyor. Pencereler, güvenlik görevlilerinin dışarıdaki insanlarla konuşmasını sağlar. Böylece güvenlik görevlisi yerinden ayrılmadan görevini yerine getirebilir. Bu sayede güvenlik görevlileri ziyaretçileri karşılamaya ve geçen araçları kontrol edebilirler. Pencerelerin yapısal açıdan dayanıklı olması gerekir. Bu pencereler oldukça yalıtkan olup, rüzgar ve yağmurlu bölgelerde bile uzun yıllar kullanılabiliyor. Bu tarz kulübelerde kullanılan pencerelerin pek çok farklı fonksiyonu bulunuyor. Ayrıca ihtiyaçlarınıza göre pencerelerin tasarımı da değiştirilebiliyor. Bu kapsamda sizlerde ihtiyaçlarınıza uygun bir yapıyı hemen satın alabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.