• Anasayfa
  • Blog
  • İmarsız Arsaya Prefabrik Ev Yapılır Mı?
İmarsız Arsaya Prefabrik Ev Yapılır Mı?
16 Aralık 2024

İmarsız Arsaya Prefabrik Ev Yapılır Mı?

Ülkemizde, konut ihtiyacı her geçen gün artıyor. Bu kapsamda pek çok farklı kaçak yapı yapılmaktadır. Bu yapıların bazıları belediyeler tarafından yıkılırken, bazılarına göz yumuluyor. Buna ek olarak prefabrik ev fiyatları da uygun olduğu için kaçak olarak kullanım için bu yapılar çok fazla satın alınmaktadır. Bu tür yapılar uygun fiyatlı ve işlevsel olsa da, satın almadan önce imarsız arazi ile ilgili tüm yasal hususları bilmek gerekir. Nitekim bir sorun olduğunda bu yapılar taşınarak farklı bir yere götürülebiliyor. 

Ülkemizde yapı ruhsatı olmadan, hiçbir şekilde yapı yapılamaz. Bu kapsamda yapının türü fark etmemektedir. Birçok alan, belediyeler tarafından muafiyet verilmediği veya düzenleyici onay alınmadığı sürece bu tür kalıcı yapılara izin vermez. Yapının yapılabilmesi için öncelikle tapunuzu kontrol etmeniz gerekir. Ülkemizde alanların iki farklı türü bulunmaktadır. Bu türlerden birisi arazi, diğeri ise arsadır. Satın aldığınız alanın niteliği arazi ise herhangi bir şekilde yapı yapamazsınız. Bu tarz alanlarda yalnızca tarım yapılabilmektedir. 

Satın aldığınız alanın niteliği arsa ise bu tarz alanlara belirli şartlar ile yapı yapılabilmektedir. Aslında, alanın niteliği bir ev inşa etmenin uygulanabilirliğini belirler. Ayrıca tarım arazisinde bir yapı tarımsal amaçlara hizmet etmediği sürece kural olarak hiçbir inşaata izin verilmez. Niteliği arsa olan alanlarda ise yerel belediye izin verdiği veya arazi daha sonra imar yönetmeliklerine dahil edildiği takdirde her tür evlere izin verilebilir.

Yapı Kayıt Ruhsatı Olmadan Ev Yapmanın Riskleri

İmar planı olmayan arazilerde gerekli izinler alınmadan herhangi bir yapı veya ev inşa etmek risklidir. Belediyeler ev için, yıkım emri verebilir ve ev sahiplerini para cezasına çarptırılabilir veya yasal mücadelelerle karşı karşıya kalabilir. Bu tür sorunlardan kaçınmak için kurallara uymak ve hepsinin yerine getirildiğinden emin olmak akıllıca olacaktır. Peki belediyeler nasıl oluyor da, evinizin kaçak olduğunu anlıyor? Bu kapsamda belediyeler, bağlı oldukları ilçe veya ilin düzenli olarak kuş bakışı fotoğraflarını çekerler ve bu fotoğrafları yıl bazında karşılaştırırlar. Sizin arazinizde önceki yıl yemyeşil ağaçlar veya çimler bulunuyorken, bu yıl bir ev bulunuyorsa ve izni yoksa bunun anlamı eviniz kaçak demektir. Belediyeler bu şekilde kaçak evleri tespit etmektedir.

Kaçak evlerin bazıları, belediyeler tarafından görmezden gelinirken, bazı belediyeler bu konuda çok katı olabiliyor. Bazı durumlarda ise hükümetler imar için af programları sunar ve bu da daha önce yetkisiz olan binaları yasallaştırır. Böyle bir program, arazi sahiplerinin imarı olmayan arazilerde taşınabilir evleri güvenlik ve çevre standartlarına tabi olarak kaydetmelerine izin verebilir. Keza bu tarz imar affı seçenekleri her zaman olmuyor ve ilk yaklaşım olarak düşünülmemelidir. Bu kapsamda öncelikle satın alacağınız alanın niteliğine bakmalısınız. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün bu konuda yapmış olduğu bir web sitesi bulunuyor. Bu siteyi kullanarak ada ve parsel numarası giriyor ve arazinin niteliğini öğrenebiliyorsunuz. Bunlara ek olarak imarsız bir araziye yaptığınız eve herhangi bir şekilde kanalizasyon, elektrik veya su hizmeti verilmez.

Prefabrik Ev Yaptırmadan Önce Nasıl Bir Arsa Satın Almalısınız?

Satın almak istediğiniz alanın niteliği arazi ise bu tarz bir alanı almamanızı öneriyoruz. Eğer bir arazi bulduğunuzda, niteliğini öğrenmek istiyorsanız, satıcıdan ada ve parsel numarası istemeniz yeterli olacaktır. Bu numaraları Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün bu konuda yapmış olduğu bir web sitesine girerek alanın niteliğini öğrenebilirsiniz. Nitekim ülkemizde araziler Tarım ve Orman Bakanlığı’mızın koruması altındadır ve yalnızca tarım faaliyetleri yürütülebilmektedir. Ancak bu konuda satın alacağınız alanda bir yapı bulunuyorsa ve bu yapının yapı kayıt izni bulunuyorsa satın alabilir ve yapıyı hızlıca yıkarak bir taşınabilir ev kurabilirsiniz. Böylece yeni bir ev olduğu anlaşılmayabilir ama her zaman riskler vardır.

Bu kapsamda niteliği yalnızca arsa olan bir yapı satın almalısınız. Bir alanın yalnızca arsa olması da malesef ki imar almanıza yetmemektedir. Arsanızda bir kadastral yol bulunması da gerekmekte ve tüm bu yasal işlemlerin de ücretini ödemeniz gerekir. Öte yandan bu tarz alanlar için şantiye konteyneri kurabilirsiniz çünkü bu yapılar taşınabilirdir. Bazı bölgelerde, geçici prefabrik yapılar kalıcı olanlardan daha kolay onaylanır. Herhangi bir sorun olduğunda yapıyı taşıyabilirsiniz. Bunlara ek olarak gelecekte bir imar affı olduğunda mutlaka yapı kayıt ruhsatınızı almalısınız. Belediyeler evinizi yıkmayıp izin vermiş olsalar dahi, evinizi yasallaştırmanız daha iyi olacaktır.