Ülkemizde pek çok farklı yapı türünü çevremizde çok fazla görmekteyiz. Yapı üretimi alanında teknoloji oldukça gelişmiştir. Bunlara ek olarak prefabrik ev fiyatları da oldukça uygun olduğu için bu yapılar pek çok farklı amaç doğrultusunda kullanılmaktadır. Şantiyeler gibi alanlar için geçici kullanılan taşınabilir yapılar için herhangi bir ruhsat almanıza gerek yoktur çünkü bu yapılar geçici olduğu için belirli bir süre sonunda kaldırmanız gerekir. Öte yandan ülkemizde yapı ruhsatı olmadan herhangi türde bir yapı inşaa edilemez veya kurulamaz.
Yapı ruhsatı almak için öncelikle bazı hususların bilinmesi gerekmektedir. Bir yapı ruhsatı almak için öncelikle doğru alanı satın almanız gerekmektedir. Bu kapsamda hali hazırda bir arazi satın aldıysanız tapunuzdan satın aldığınız yerin niteliğine bakabilirsiniz. Eğer nitelik arazi ise herhangi bir yapı yapamazsınız. Niteliği arazi olan alanlar Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından koruma altındadır ve tarla olarak geçer. Niteliği arsa olan alanlara ise yapı yapılabilmektedir. Onunda bazı koşulları bulunmaktadır. Örnek olarak arsanıza bir kadastral yol bağlantısı olması gerekir. Bunun gibi pek çok farklı koşul bulunmaktadır.
Hali hazırda bir arazi veya bir arsa almadınız ama almak istiyorsanız. Almak istediğiniz yerin niteliğine Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nün sitesinden bakabilirsiniz. Bu kapsamda satıcı taraftan ilgili alanın ada parsel numarasını istemeniz gerekmektedir. Bu numaraları web sitesine girerek hem alanı kuşbakışı görebilir, hemde alanın yasal niteliğini görebilirsiniz. Ancak satın alma aşamasında, satıcının verdiği ada parsel numarası ile tapunuzda yazan ada parsel numarasının aynı olmasına dikkat edin.
Uygun fiyatlı, hızlı ve esneklik sunması sebebiyle bu evler giderek daha popüler hale geliyor. Bu evleri enerji verimliliği ve konfor güvencesiyle çeşitli iklimlerin sertliğine dayanabilen kaliteli ve uzun ömürlü yalıtım malzemeleri kullanılarak üretilmektedir. Yalıtım, iç mekan sıcaklığını sabit tutabilir. Kışın ısı kaybını önler ve yazın iç mekanları serin tutar. Çeşitli alanlarda kullanılan evlerde, kaliteli yalıtım yıl boyunca konfor sağlar ve enerji tasarrufu sağlar.
Hafif ve etkili olan yalıtım malzemeleri genel olarak çoğu yapıda kullanılan malzemelerdir. Çok iyi termal direnç gösterirler ve duvarlara, çatılara ve zeminlere mükemmel şekilde uyarlar. Bunlara ek olarak oldukça ucuzdur ve yaygın olarak kullanılır ve montajı kolaydır. Boşlukları ve çatlakları etkili bir şekilde kapatır, aynı zamanda ısı ve ses yalıtımını iyileştirir. Yapının üretimi sırasında öncelikle duvarlar ve çatı bölgesi yalıtılmaktadır. Çünkü ısı transferinin çoğu bu yüzeyler aracılığıyla gerçekleşir. Bunları yalıtmak önemli enerji tasarrufu sağlar. Çift camlı pencereler ve yalıtımlı kapılardaki hava yalıtım şeritleri hava akımını ve ısı değişimini en aza indirmeye yardımcı olur.
Yalıtımlı evler ısıtma ve soğutma için daha az enerji tüketir. Bu sayede elektrik faturalarını düşürür ve daha çevreci bir yaşam tarzına katkıda bulunur. Ek olarak, uygun yalıtım, zamanla nem birikmesini önler ve yapısal hasara neden olabilecek yoğuşmayı uzak tutar. Eski taşınabilir evler için yalıtım büyük bir fark yaratabilir. Ev sahipleri, mevcut panellere modern malzemeler eklemek veya performansı artırmak için katmanlar eklemek için profesyonel bir yardım alabilirler.
Günümüzde küresel ısınmanın etkisi arttığı için sürdürülebilirlik inşaat alanında bir öncelik haline geldi ve prefabrik şantiye binaları bu değişimin önemli bir parçası olarak ortaya çıkıyor. Üretim yöntemleri ve işlevsellikleri bu yapıları çevre dostu bir seçenek haline getiriyor. Geleneksel olarak yapılan inşaatlar genellikle önemli miktarda atık üretir. Kontrollü fabrika ortamlarında üretilen bu yapılar, malzeme kullanımını optimize ederek fazlalığı azaltır ve verimliliği artırır. Ayrıca, üretim sırasında enerji tüketimini azaltır. Kurulu halleriyle, iyi yalıtılmış ve enerji açısından verimli şekilde tasarlanmış bu yapılar sürekli enerji kullanımının düşürülmesine katkıda bulunabilir.
Çoğu taşınabilir yapı, yaşam döngülerini artıran ve dolayısıyla çevresel etkiyi azaltan geri dönüştürülebilir veya yeniden kullanılabilir malzemeler kullanılarak yapılır. Bu, onları uzun vadeli projeler için uygun bir seçenek haline getirir. Yapı bileşenlerin taşınması, ham maddeleri bir sahaya teslim etmekten daha az nakliye gerektirir. Azaltılmış inşaat süresiyle birleştiğinde, bu, inşaatla ilişkili karbon emisyonlarını azaltır. Bu yapılar, sürdürülebilirliği daha da artırmak için güneş panelleri gibi yenilenebilir enerji sistemleri takılabilir.