• Anasayfa
  • Blog
  • Prefabrik Konteyner Şantiyeleri için Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?
Prefabrik Konteyner Şantiyeleri için Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?
11 Kasım 2024

Prefabrik Konteyner Şantiyeleri için Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Ülkemizdeki şantiyelerde, genellikle haftanın 7 günü, 24 saati sürekli olarak çalışma sürüyor. Hal böyle olunca bu tarz alanlarda çalışan işçilerin konaklayabileceği ve yemek yiyeceği alanlar gerekmektedir. Bu hususta şantiye konteynerleri çok fazla kullanılmaktadır. Ancak bu tarz alanlarda işçilerin rahat edebilmesi için yapılara yalıtım yapmak gerekmektedir. Bu yapılar, etkili bir şekilde yalıtıldığında, yapının iç mekanı kışın sıcak veya yazın serin tutulabilir. Böylece işçilerin sağlığı korunarak üretkenliği artıran bir konfor sağlanabilir. 

Bu yapıların yalıtımı temel olarak duvarlar ve çatılar için kaliteli yalıtımlı panellerle başlar. Bu panellerin adı sandviç panellerdir. Bu paneller sayesinde yapının duvarları ve çatısı çok daha kolay bir biçimde yalıtılmaktadır. Bu panel teknolojisi, iki panel arasında kullanılan yalıtım malzemesi ile üretilmektedir. Ayrıca bu paneller çok kolay bir şekilde takılıp, sökülebilir. Bunun yanında oldukça dayanıklı yapılardır. Bu yapılar, yüksek ısı direncine sahip panellerin de özelleştirme seçeneklerine sahiptir. Bu kısımda istediğiniz yalıtım malzemesini seçebilirsiniz, ancak size önerilen yalıtım malzemelerinin kullanılmasını önermekteyiz. Yalıtım malzemesinde temel amaç iç alanın iklimini korumaktır. Bu tür panellerin montajı, oldukça hızlı yapılabiliyor. Bu sebeple acil olan ihtiyaçlarınıza da yanıt verilebiliyor.

Yalıtım İçin Kapı ve Pencereler Önemli Mi?

Kapı ve pencerelerin etrafındaki boşluklar, iyi yalıtılmış panellerde bile hava akımlarının içeri girmesine ve enerji kaybına neden olur. Yüksek kaliteli sızdırmazlık malzemeleri (silikon macun veya hava bandı) soğuk havayı dışarıda ve sıcak havayı içeride tutmak için işlev görecektir. Çift camlı pencereler, sizin için değerli bir başka yatırımdır. Ekstra bir yalıtım katmanı ekler ve metal konteynerlerde yaygın bir sorun olan yoğuşmayı en aza indirir. Kapı ve pencerelerin uygun şekilde sızdırmazlığı, her iklime hazır, sıkı ve iyi yalıtılmış bir ünite oluşturur.

Pencere ve kapıların yalıtımlı olması sert hava koşullarına karşı koruma sağlar. Konteynerin dışına kaplama eklemek, ısı transferini yavaşlatan ve yapıda daha sabit bir iç sıcaklık sağlayan koruyucu bir bariyer görevi görebilir ancak bunu daha ileriki bir zamanda yapabilirsiniz. Pencere ve kapı kullanımı yalıtımı tamamlayan bir husustur. Bu konuda camların çift camlı ve hava bile geçirmeyen PVC olması gerekir ki genelde bu malzeme kullanılmaktadır. Kapı ve pencereler yapının güvenliğini sağladığı gibi ses ve sıvı yalıtımı da sağlamaktadır. Duvarlarda yapılan yalıtım kadar olmasa da, ısı yalıtımı da sağlar. Buna ek olarak yapının havalandırılması için pencereler kullanılabilmektedir.

Yaz aylarında yapının dışınında bir nebze serin olmasını sağlamak için basit bir gölgelik yapılabilir. Çatı çıkıntılarının veya ayrı gölgelik yapılarının kurulumu, özellikle yoğun saatlerde yapının doğrudan güneş ışığı almasını azaltır. Bu yöntem, yapı içindeki sıcaklığı düşürmeye yardımcı olur ve böylece mevcut olabilecek soğutma sistemleri daha az kullanılacaktır. Buna ek olarak çatı çıkıntıları, yapı dışını yağmurdan ve kardan korur. Bu sayede yapı içerisindeki iklim çok daha iyi korunabilecektir ve izolasyona katkıda bulunabilir.

Şantiye Yapıların Türleri Nelerdir?

Ülkemizde birçok farklı yapı türü kullanılmaktadır. Nitekim çoğu yapı taşınabilir türde olmasına rağmen, dışarıdan bakılınca anlaşılmamaktadır. Şantiyelerde kullanılan yapılar ise tamamen işlevsel olarak kullanılan konteyner yapılardır. Bu yapılar ülkemizdeki en uygun fiyat etiketine sahip yapılardır. Ayrıca çok işlevsel oldukları için birçok farklı şantiyede kullanılmaktadır. İşlevsellik ve uygun fiyat birleştiğinde, bu şantiyeler için oldukça kullanışlı oluyor. Ayrıca bu yapılar çok hızlı üretilebildiği ve kurulabildiği için acil ihtiyaçlarınıza yanıt olabiliyor.

Bu yapılar birden fazla yapı ile birleştirilebilmektedir. Bu özelliği sayesinde dışarıdan bakıldığında yapı, yekpare şekilde görünmektedir. Birleşim yerlerinden de yalıtım sağlanmaktadır. Böylece yapı içerisindeki işçiler çok daha rahat edebilmektedir. Bu yapıların içerisinde yatakhane, duş, tuvalet, dinlenme alanları bulunmaktadır. Bu alanlar ortak alanlardır. Çünkü yapı mühendisliğinde yapının işlevsel olabilmesi için ortak alanların artırılması daha iyi olacaktır. Ancak yapıyı daha işlevsel olarak kullanabilirsiniz. Yatakhanede bulunun bölmeleri tek kişinin kullanımına sunmak yerine daha fazla kişinin kullanımına sunabilirsiniz. Kabaca bir hesap ile bir bölme içerisinde en fazla dört kişi kalabilir. Ayrıca duş ve tuvalet alanları, yatakhane kapasitesine göre artırabilir. Böylece vardiyalı çalışan ve dinlenmeye gelen işçiler için yeterli sayıda duş ve tuvalet alanı bulunabilir. Bu tarz ihtiyaçlarınızı önceden bildirebilirsiniz, böylece ihtiyaçlarınıza tam olarak uygun yapılar üretilebilir.